DESPRE CLARK
Service, piese, reparatii stivuitoare CLARK
Stivuitoarele Clark au o istorie care dateaza din 1917, când au construit primul lor stivuitor cu motor cu combustie interna, așa-numitul “Tructractor”. Acest utilaj a fost construit de angajații Clark Equipment Company din Buchanan, SUA, doar pentru uz intern și nu avea nicio funcție de ridicare, dar vizitatorilor fabricii le-a placut atât de mult incât au cerut companiei sa construiasca unul pentru ei. Astfel, pâna in 1918, au mai fost construite inca 8 astfel de dispozitive de manipulare a materialelor, ajungând la peste 75 pâna in 1919.
In 1919, Clark Tractor Company a fost inființata ca divizie a Clark Equipment Company, iar Clark Material Handling Company, care funcționeaza și astazi, este un descendent direct al acesteia. In perioada care a urmat, compania a produs tot mai multe utilaje de manipulare a materialelor și tractoare, introducând inovații revoluționare, cum ar fi sistemul hidraulic care a inlocuit sistemul de ridicare cu angrenaje.
In 1924, a aparut primul stivuitor “convențional” al companiei, așa-numitul tip Daut, primul stivuitor cu motor cu combustie interna din lume care folosea un lanț și un cablu pentru ridicare.
Pâna la cel de-al Doilea Razboi Mondial, producția crescuse pâna in punctul in care Clark producea aproape 90 la suta din stivuitoarele și tractoarele de care avea nevoie armata. Ca urmare, tractoarele și stivuitoarele Clark au devenit atât de comune in teritoriile controlate de aliați, incât cuvintele Clark și stivuitor au devenit aproape sinonime. La acea vreme, acestea erau produse in principal pentru a satisface nevoile efortului de razboi, dar dezvoltarea a continuat in aceasta perioada.
Unul dintre rezultatele acestei dezvoltari a fost așa-numita Dynatork Drive, introdusa in 1948, care era un nou tip de transmisie electromagnetica intre motor și cutia de viteze, inlocuind ambreiajul uscat cu fricțiune.
Anul 1948 este, de asemenea, semnificativ, deoarece marcheaza inființarea primei fabrici de peste mari a companiei in Sydney, Australia, unde a incheiat un acord de licența cu Tutt-Bryant Limited.
In 1950, compania intra pe piața europeana datorita unui contract cu compania germana Schultz-Stinners din Essen.
In 1953, Clark a inceput sa iși echipeze mașinile cu transmisie hidraulica, așa-numitul sistem Hydratork. Trei ani mai târziu, a fost anunțata gama de utilaje Clarklift, care puteau fi comandate fie cu un motor cu combustie interna, fie cu propulsie electrica și cu o gama de anvelope suflate sau solide. A fost primul stivuitor care a folosit un așa-numit catarg de ridicare “duplex”. Acest lucru a marit semnificativ inalțimea de ridicare a mașinilor și a imbunatațit stabilitatea acestora.
In 1959, prima fabrica din America de Sud este inființata in Brazilia. Datorita inovației continue, Clark este primul producator care incorporeaza un sistem de prevenire a caderii incarcaturii și un sistem antivirare in toate stivuitoarele sale, inca din 1964.
In 1967, este introdusa gama de modele TW15/20, primul stivuitor electric cu trei roți din SUA, o soluție care imbunatațește semnificativ manevrabilitatea stivuitorului. In anul urmator, este introdusa familia de modele C500, ceea ce ii permite lui Clark sa intre pe piața de ridicare grea, cu o gama de utilaje capabile sa ridice de la 2.000 lbs. pâna la 80.000 lbs.
La inceputul anilor 1970, incepe producția unui stivuitor electric cu tensiune reglabila (și acesta), cu o putere bine reglata pentru o munca și mai precisa. Tot in aceasta perioada, uzina din Georgetown a produs primele stivuitoare electrice cu furca pe culoar ingust.
In 1976, Clark produce cel de-al 500.000-lea stivuitor cu furca, un C500-50. Interesant este faptul ca acest utilaj a fost donat Universitații Western Michigan și este utilizat și astazi.
Anii 1980 au marcat inceputul unui proces in care accentul nu se mai punea doar pe a face mașinile sa funcționeze cât mai eficient posibil, ci și pe confortul și siguranța șoferului. Rezultatul raspândirii acestei abordari a fost programul Clark de reproiectare a scaunelor sigure, pe care compania l-a inițiat. Compania a pus aceasta inovație la dispoziția tuturor proprietarilor de stivuitoare Clark in mod gratuit și, fapt interesant, acest nou brevet nu a fost disponibil doar pentru proprietari, ci și pentru toți producatorii de stivuitoare in mod gratuit.
In spiritul siguranței, se introduce, pentru prima data la Clark, faptul ca toate mașinile sunt furnizate cu un manual de operare in siguranța, pâna in 1990. Tot in acest an, Clark este primul care introduce un stivuitor alimentat cu gaz natural comprimat, un pas important catre stivuitoarele care sunt economice in exploatare și care emit cât mai puține substanțe nocive posibil.
In 1994, este introdusa familia de modele Genesis, care include inovații importante pentru imbunatațirea condițiilor de lucru ale operatorului.
In 1997, Clark produce cel de-al un milion de stivuitoare și, in același an, Clark devine primul producator de stivuitoare din lume care introduce managementul calitații ISO 9001.
In 1998, compania intra pe piața asiatica prin achiziționarea diviziei de stivuitoare a Samsung din Coreea, creând Clark Material Handling Asia. Filiala iși incepe activitatea prin deschiderea unei noi fabrici in Changwon, Coreea.
In 1999, incepe sa funcționeze un depozit de piese de schimb, dotat cu cea mai recenta tehnologie de depozitare și situat strategic pentru a deservi toate comenzile, șapte zile pe saptamâna.
Compania iși sarbatorește centenarul in 2003, dar sub un nou proprietar, deoarece Young-An Hat Company achiziționeaza atât Clark Material Handling Company, cât și Clark Material Handling Asia. Achiziția nu oprește dezvoltarea; sunt deschise noi sedii in Germania, Brazilia și SUA, iar in 2006 este inaugurata o noua fabrica asiatica in Qingdao, China. Cu toate acestea, producția din SUA nu va fi intrerupta. In aceasta perioada au fost lansate mai multe modele noi; in 2006, stivuitorul electric GEX20/30, care s-a remarcat prin manevrabilitatea sa, iar in 2007, modelul pentru sarcini grele C60/80, care a devenit cunoscut sub numele de stivuitor “pentru teren accidentat”, datorita soluției sale perfecte pentru locurile unde suprafața solului este insuficienta.
In 2007, compania a sarbatorit cea de-a 90-a aniversare a producției de stivuitoare.
In 2011, a fost demarata construcția unei noi fabrici in Mexic, capacitatea de producție a fost marita la fabrica din China și a fost anunțat noul model de tractor CTX 40/70.
In prezent, importanța acestei companii cu o vechime indelungata s-a diminuat intr-o oarecare masura, dar se afla inca in topul primilor 20 de producatori de stivuitoare din lume. Este interesant de remarcat faptul ca in 2011 au lansat o aplicație pentru telefon, ceea ce arata, probabil, ca nu au renunțat și ca inca se straduiesc sa faca eforturi pentru inovare și reinnoire continua.
GALERIE FOTO CLARK
GALERIE FOTO CLARK